1 år, 100 episoder: Status + de 10 mest populære episodene av Reve Allstars

En slags vurdering av tingenes tilstand etter et år med podkast.

4. desember, 2019 ble den første episoden av Reve Allstars publisert.

Gjest i spikerteltet på Reve var Birk Bjørnø Haaland. Vi var ikke helt sikre på hva vi gjorde, men vi ga det et forsøk. «Blir du med?», spurte jeg Birk. «Ja», svarte han.

Jeg hadde nylig klippet en campervan-video for Birk som etter hvert fikk nesten 3 millioner visninger på Youtube. Han følte seg muligens programforpliktet til å stille opp.

Snakket gikk om Birks omfattende arbeid innen campervanbygging, surfeskader og en gjeng gangstere på Sri Lanka som gjorde det vanskelig å drive hotell.

Om ikke annet så ble episoden i hvert fall lang. Jeg har lært mye siden den gang om lyd, klipp og progresjon. Men et sted må en begynne.

Opptaksutstyr bestående av et digert lydkort, tre mikrofoner og en haug med ledninger ble lånt av spikerteltets gode venn Sjur fra Finnøy. Utstyret står ennå. Fra lydkortet gikk lydbølgene inn i en Macbook fra 2012 som ikke hadde vært åpnet på flere år. Også den holder ennå.

Forstår du ikke hva jeg refererer til med «spikerteltet på Reve»? Dei som vett, dei vett.

Birk var første gjest i Reve Allstars. Birk er noe så sjelden som en person som trives med å bli tatt bilder av. Dette bildet tok vi etter en sunset session for noen år siden.

Nisje, nisje, nisje

Etter å ha vært ivrig podkastfan i mange år hadde jeg funnet ut at det var ingen som laget podkast om temakombinasjonen jeg interesserer meg for: Surfing, Jæren, foto og true crime.

Ikke så rart kanskje. Kombinasjonen av tema er sjelden og nisjen er smal. Men jeg hadde lyst å finne ut hvordan man lager podkast, så jeg ga det et forsøk. Om ikke annet for å lage podkasten jeg selv ville høre.

Heldigvis er podkast et sted hvor nisjer trives.

Fra innspillingen av podkasten 5 dager 5 bølger med Frode Goa, som også skal bli film.

Etter min erfaring krever det å lage en podkast som fungerer tid, kontinuitet, frekvens og karakterer lytterne blir kjent med og kjenner seg igjen i. Om podkasten er 20 minutter eller 2 timer har ikke allverdens å si.

Liker folk det de hører, så hører de alt. Det forteller i hvert fall tallanalysen av Reve Allstars-episodene. Det vanlige er at 80-90% av avspillingene hører alt, uavhengig av episodens lengde. Det er voldsomme tall.

Det er også viktig at selve produksjonen ikke koster for mye tid og krefter. Blir produksjonen for tidkrevende blir det vanskelig å opprettholde kontinuiteten. Og så er det voldsomt viktig å ha lave forventninger.

1 år og 100 episoder inn i Reve Allstars kan jeg lage podkast tror jeg. Det er i hvert fall kjekt ennå.

I en episode ringte Jaymin, jeg og Per fra spikerteltet til Kristian Breivik i Lofoten. Med dårlig telefon- og internettdekning begge steder ble det en fornøyelig opplevelse.

314 i snitt

Etter 13 måneder har Reve Allstars 31 414 unike downloads (per 14.01.21). Det er 314 unike lyttere per episode i snitt. For Marc Maron og Joe Rogan er det et lavt tall.

For meg er 31 000 unike downloads et kjempestort tall, og overveldende mange flere lyttere enn hva jeg noen gang ville trodd kunne ha interesse av en podkast om surf, Jæren, foto og true crime laget i et spikertelt.

Markedsføringen består av Instagram-innlegg på Reve Allstars-kontoen og repostinger fra gjester, lyttere og nisjenettsteder. Akkurat passe low key. Alle bidrar litt.

Jeg har jobbet innen medier i flere år, men har aldri opplevd lignende interaksjon med publikum. Tilbakemeldinger, spørsmål og bilder tikker inn i innboksen. Jeg mottar til og med fysiske brev. Det er trivelig, og det gir motivasjon til å fortsette.

Verdensherredømme nærmer seg stadig, men det skjer ikke med det første. Det lever jeg godt med.

Instagram-innboksen gikk varm da vi arrangerte foto/video-konkurransen «Kook of the month» høsten 2020. Bidragene fortsetter å komme inn, selv om konkurransen er over. Det er magi. På videoen ser du forresten meg, fanget på tape av Bergliot Herigstad. Det må bjudas på!

Topp 10 år 1

Flere av mine favorittpodkaster kjører full åpenhet om lyttertall og engasjement. Det liker jeg. Derfor har jeg alltid vært åpen om hvor mange som hører på episodene.

Enten det er antall likes, lyttere eller følgere – det blir aldri nok. De som har 100 000 følgere på Instagram føler seg små sammenlignet med de som har 150 000 følgere. De som har 1 million følgere føler seg små sammenlignet med de som har 2 millioner. Det racet er jeg ikke spesielt interessert i å være med på. Jeg er strålende fornøyd med tallene slik de er.

I tillegg til å være en podkast har Reve Allstars blitt en kanal hvor jeg kan poste små og store prosjekter jeg jobber med. Trivelig det. Denne videoen om Sigve laget jeg en dag lyset var fint.

Den generelle trenden er at jo lengre en episode ligger ute, jo flere hører på den. Ikke nødvendigvis fordi det kommer voldsomt mange lyttere på en gang, men fordi hver eneste episode hele tiden putrer og går og tiltrekker seg lyttere. Etter hvert som tiden går øker lyttertallet litt etter litt for alle episodene. Det gjenspeiles også i topplisten.

Her er de 10 mest populære episodene så langt (per 14.01.2021):

1: True crime på Jæren og Tina-saken del 1, med forfatter og NRK-journalist Erlend Frafjord

Utgivelsesdato: 29.12.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 911

Skulle jeg laget en podkast som fenget de store massene hadde jeg garantert laget en true crime-podkast. Mord og mysterier har en enorm appell der ute. En av sakene som har rystet Jæren er drapet på Tina Jørgensen. En fryktelig, uoppklart sak, som spikerteltets gode venn Erlend Frafjord kan mye om. Han har til og med skrevet bok om det. Flere av elementene i saken kan knyttes til Jæren og Reve. Derfor var det veldig interessant å ha en samtale med Erlend, hvor vi gikk gjennom sakens detaljer. Det lille håpet er at noen der ute som hører på vet noe som kan bidra til at saken en gang oppklares.

2. Birk Bjørnø Haaland – om bilbygging, hjernerystelser og gangstere på Sri Lanka

Utgivelsesdato: 04.12.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 834

Den første episoden av Reve Allstars er også den nest mest lyttede til. Personlig har jeg ikke hørt den siden jeg laget den. Ikke fordi storyen ikke er god, for det er den. Men jeg er redd produksjonen med både lyd og klipp er såpass dårlig at jeg skjemmes med tanken. Det er ikke sikkert lyden er så dårlig som jeg husker, men inntil videre lever jeg lykkelig uvitende.

3. True crime på Jæren og Tina-saken del 2, med forfatter og NRK-journalist Erlend Frafjord

Utgivelsesdato: 29.12.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 783

Det er ikke sjelden jeg deler episoder opp i flere deler. Noen ganger er det logiske oppdelinger knyttet til tema, som i dette tilfellet. Tina-saken er kompleks og omfattende, og jeg og Erlend ble enige om å dele den opp i tre deler – selv om vi spilte alt inn samme dag. Andre ganger deler jeg episoder opp i deler rett og slett fordi det tar tid å redigere episodene. For å gjøre jobben enklere for meg tar jeg en del av gangen, publiserer episoden og redigerer resten en annen dag.

4. På landeveien med Frode Goa, del 1

Utgivelsesdato: 21.01.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 594

Som regel spiller vi inn Reve Allstars i spikerteltet på Reve. Noen ganger prøver vi å gjøre opptak mens vi er på farten. Lyden blir fort dårligere, fordi det er så mange ytre faktorer som spiller inn, men samtalene kan bli gode. Som i dette tilfellet. Denne episoden spilte jeg og spikerteltnabo Frode Goa inn mens vi var på jakt etter bølger, slik vi ofte er.

Dette er også en av de episodene jeg har fått flest tilbakemeldinger på. Som regel handler det om Frodes noe fargerike ordforråd.

5. Runa Andersen – om damene på Jæren, Queens of the North, foto i sjøen og livet i Tofino

Utgivelsesdato: 09.12.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 589

I begynnelsen av Reve Allstars var det som regel de jeg hadde nærmest tilgjengelig som måtte stille opp. Runa Andersen er en god venn og en svært dyktig surfer og fotograf som noe motvillig ble med, etter en del overtaling. Siden har Runa vært gjest i podkasten flere ganger. I denne episoden fortalte Runa blant annet om de mange reisene hun har vært på. Veldig kjekt.

6. True crime på Jæren og Tina-saken del 3, bonusmateriale: Reve havn og hytta i skogen

Utgivelsesdato: 30.12.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 509

Ikke lange biten fra spikerteltet på Reve ligger to mulige spor i Tina-saken. Reve havn og en hytte i en skog. I denne tredje episoden om Tina-saken brukte jeg anledningen til høytlesning av kapitlene i Erlends bok som omhandlet disse stedene. Høytopplesning av artikler og bøker har siden blitt et gjentagende fenomen i Reve Allstars.

7. Per Freisberg – om brettsportforbudet, livredning, kastrering, Gestapo og livet på Stadt

Utgivelsesdato: 13.12.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 494

Per Freisberg er en av spikerteltets nærmeste naboer, kun 6 kilometer unna. Jeg ble kjent med Per for noen år tilbake da han var med å arrangere festivalen Lydbølger på Borestranden. En dag jeg var nede i havna på Reve for å sjekke bølgene traff jeg Per igjen, og jeg spurte «liker du podkast?». Han svarte at han ikke helt visste hva det var, men at han ville være med. I den første episoden med Per fortalte han om mangt og mye, og siden har han blitt fast medprogramleder i Reve Allstars-serien «Ein tyske og ein høge».

8. Love Berggren – Et clusterf%#k av hyggelige folk

Utgivelsesdato: 21.12.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 481

Svenske Love Berggren er en sentral skikkelse på Jæren. Først og fremst er han en voldsomt trivelig fyr og en strålende surfer. I tillegg er han en slags primus motor for flere av surfkonkurransene som arrangeres her ute, som konkurranseserien Jæren Boardriders. I denne episoden fortalte Love blant mye annet om oppveksten på landsbygda i Sverige, og hvordan han endte opp på Jæren.

9. Lytterspørsmål med Kristine Tofte

Utgivelsesdato: 05.01.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 476

Å lage episoder hvor hele poenget er å svare på spørsmål fra lytterne er vanskeligere enn en kanskje skulle tro. Fordi det krever to ting: 1. Lyttere 2. Lyttere som sender inn spørsmål.

Relativt tidlig i Reve Allstars-tiden tok jeg likevel sjansen, og fikk med meg spikerteltets gode venn Kristine Tofte. Kristine tok med seg strikketøyet og vi svarte på spørsmål i over en time. Veldig kjekt.

10. Surfere hater nykommere med Sjur fra Finnøy og Per Freisberg

Utgivelsesdato: 10.06.20
Antall unike downloads per 14.01.21: 475

Ikke bare eier Sjur fra Finnøy lydutstyret Reve Allstars spilles inn på, han er også Reve Allstars-universets morsomste mann (sammen med Rune Feyling). I denne episoden fortalte Sjur om inntrykket han har av surferne på Jæren, og Per Freisberg tok jobben som skyteskive.

Resultatet ble festlige greier.

Like bak topp 10

Like bak topp 10-listen ligger episodene med Per Arne Zahl og Gunhild Næss. Med bittelitt innsats er de inne på topplisten til neste gang.

Takk for oppmerksomheten. Gru deg til fortsettelsen!

Ivar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s